Sute de oficiali din SUA și Europa au semnat o declarație prin care denunță COMPLICITATEA propriilor guverne la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza

Sute de oficiali din SUA și Europa au semnat o declarație prin care denunță COMPLICITATEA propriilor guverne la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza
Publicat: 02/02/2024, 17:12

Peste 800 de oficiali guvernamentali din Statele Unite și din țări europene au semnat o declarație comună prin care avertizează că politicile propriilor guverne față de ofensiva israeliană în Fâșia Gaza ar putea reprezenta ”grave încălcări ale dreptului internațional”.

”Declarația transatlantică”, vizualizată de postul de televiziune britanic BBC, constată că guvernele respective riscă să fie complice la ”una dintre cele mai grave catastrofe umane ale secolului”, iar semnatarii, oficiali guvernamentali, afirmă că expertizele lor au fost ignorate.

Acesta este cel mai nou semnal privind disensiuni semnificative în cadrul guvernelor unora dintre aliații occidentali ai Israelului.

Unul dintre semnatarii Declarației, un oficial guvernamental care are peste 25 de ani de experiență în domeniul securității naționale, a declarat pentru BBC că expertiza a fost ”respinsă permanent”.

”Vocile celor care înțeleg regiunea și dinamica de acolo nu au fost ascultate. Ceea ce diferă în acest caz este că faptul că nu eșuăm în a împiedica acțiuni, ci suntem complici activi. Este ceva fundamental diferit de orice altă situație pe care mi-o amintesc”, a subliniat oficialul american, sub protecția anonimatului.

Declarația este semnată de funcționari guvernamentali din SUA, din cadrul Uniunii Europene și din 11 națiuni europene, printre care se numără Franța, Marea Britanie și Germania.

Potrivit declarației, Israelul ”nu a avut nicio limită” în operațiunile din Fâșia Gaza, ”soldate cu zeci de mii de morți ale civililor care ar fi putut fi evitate”.

”Blocarea deliberată a asistenței umanitare a generat risc de foamete pentru mii de civili, cauzând morți lente. Este plauzibil riscul ca politicile guvernelor noastre să contribuie la grave încălcări ale dreptului internațional, la crime de război și chiar la epurare etnică și genocid”, subliniază Declarația.

Identitățile semnatarilor nu au fost făcute publice, iar BBC nu a avut acces la nume, dar, conform surselor, aproape jumătate sunt oficiali guvernamentali care au experiență de cel puțin zece ani.

Oficialii argumentează că actuala natură a sprijinului militar, politic și diplomatic oferit Israelului ”fără condiții reale și fără posibilitatea tragerii la răspundere” nu doar că periclitează viețile palestinienilor, ci și viețile ostaticilor deținuți de grupul Hamas, precum și securitatea Israelului și stabilitatea regională.

”Operațiunile militare israeliene au sfidat toată expertiza antiteroristă importantă obținută după atacurile din 11 septembrie (din SUA). Operațiunea militară nu a contribuit la obiectivul Israelului de a învinge grupul Hamas, însă a consolidat apelurile lansate de Hamas, Hezbollah și de alți actori negativi”, subliniază Declarația.

Semnatarii Declarației afirmă că au exprimat preocupări profesionale la nivel intern, dar opiniile au fost ”surclasate de considerente politice și ideologice”.

Africa de Sud acuză Israelul că ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție

Guvernul Africii de Sud a acuzat Israelul că ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) privind operațiunile din Fâșia Gaza.

”Cred că decizia Curții Internaționale de Justiție este ignorată. Sute de oameni au fost uciși în ultimele patru zile. În mod clar, Israelul este autorizat să facă ce vrea”, a declarat miercuri Naledi Pandor, ministrul de Externe din Africa de Sud, citat de agenția The Associated Press.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis, săptămâna trecută, o decizie preliminară în cazul intentat de Africa de Sud, cerând Israelului să adopte ”toate măsurile posibile” pentru evitarea actelor de genocid în Fâșia Gaza.

Judecătorii au cerut Israelului ”să implementeze toate măsurile posibile” pentru a evita comiterea de acte de genocid împotriva palestinienilor, în conformitate cu Articolul 2 al Convenției privind combaterea Actelor de Genocid. De asemenea, Curtea Internațională de Justiție cere Israelului să acționeze pentru sancționarea actelor de instigare la comiterea de genocid împotriva palestinienilor și să furnizeze ”asistență umanitară, în mod urgent, pentru atenuarea condițiilor adverse din Fâșia Gaza”.

Instanța internațională cu sediul la Haga a solicitat Israelului să aplice toate măsurile necesare pentru oprirea uciderii, rănirii și înrăutățirii condițiilor umanitare în Fâșia Gaza. Guvernul israelian este obligat să prezinte instanței un raport, în termen de o lună, despre măsurile aplicate. Decizia are valoare juridică obligatorie și nu poate fi contestată prin apel.

Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat grupului islamist Hamas, bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 27.131 de morți și 66.287 de răniți.

Armata israeliană a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile comise pe 7 octombrie 2023 de combatanți ai grupurilor militante Hamas și Jihadul Islamic, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți în sudul Israelului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bugetul Germaniei, adoptat în Bundestag, după săptămâni de dispute /Berlinul trebuie să obțină CREDITE de zeci de miliarde de euro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe...
Top Model of the World este o româncă de 22 de ani. Maria Vărzaru a...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul
×